Атаман отримали в результаті схрещування Талісмани і Різамата. Столовий сорт вивів відомий селекціонер В. Крайнов. Сорт вважається пізньостиглим. У південних регіонах збір врожаю припадає на першу половину серпня. В інших регіонах терміни дозрівання можуть відрізнятися. Для атамана характерний невеликі грона, в середньому 600-800 грам, окремі можуть досягати ваги 1200 грамів. Кожна ягідка в середньому важить 15-20 грам. М'якоть щільна, соковита. На смак ягоди солодкі з характерною кислинкою. Шкірочка тонка, їстівні, але щільна. Стиглі ягоди пофарбовані в червоно-фіолетовий приємний цвет.
Преваги сорту:
- привабливий зовнішній вигляд, сорт цінується за декоративні якості,
- не боїться холоду, переносить зиму з температурами до - 24 градусів,
- шкірка не тріскається при повному дозріванні або в посушливий період.