Груша Кучерянка відноситься до пізньостиглих, або зимових сортів груш. Для виведення були взяті сорти Ніколай Крюгер і Олів'є де Серра, і в результаті був отриманий сорт Кучерянка. Сорт не дуже скороплідний, плодоносний час починається з 5-го року після посадки. Дерево на айвовому підщепі зростає середніх розмірів, з середньо загущеною кроною.
Цвітіння відбувається пізно, тому боятися поворотних заморозків не варто. Збирають урожай зазвичай по закінченні вересня, в жовтні. А в їжу можна сміливо вживати в третій декаді грудня місяця. Плоди формуються у Кучерянки великі, понад 200 грам. Шкірочка не товста, але щільна, зеленого кольору. При настанні споживчої стиглості вона набуває жовтого кольору, виявляється ледве помітний рожевий рум'янець.
Смак доспілих груш солодкий з деякою кислинкою, присутній легкий аромат. Так само м'якоть може бути трохи терпкою біля шкірки. Ці груші чудово переносять перевезення, добре зберігаються тривалий період. У холодильнику, наприклад, вони без втрати своїх якостей зберігається понад 2 місяців. Так само варто відзначити стійкість дерев Кучерянки до бактеріального опіку та парші.