Говерла - сорт груш української селекції, отриманий на львівській дослідної станції садівництва. Крона формується компактна, тому сорт придатний для інтенсивного вирощування при загущених розміщеннях дерев в посадках. Так само слід враховувати швидкість вступу в плодоношення - це 3-4-й рік після посадки.
Говерла відноситься до осінніх сортів, її плоди придатні до знімання вже в кінці вересня. Зберігаються вони відносно недовго, близько 3 тижнів, тому можна сказати, що знімна зрілість груш збігається із споживчою. Плоди Говерли великі і дуже великі, середня вага коливається від 320 грам до 380 грам, але зустрічаються і екземпляри по 500 грам.
Груші мають зеленувато-жовтий окрас, на шкірці присутнє оржавлення. М'якоть соковита, масляниста, солодка з невеликою кислинкою і легким ароматом мигдалю. Врожайність цього сорту груш висока - з 1 га плантації 7-10 літніх дерев можна зібрати до 32 тонн плодів.
Сорт Говерла має деякі недоліки. По-перше схильність до обсипання плодів при повній зрілості, а по-друге - неміцність деревини, що призводить до поломки гілок під вагою врожаю. Але ці мінуси багаторазово перекриваються позитивними характеристиками сорту.
Говерла - сорт морозостійкий, придатний для вирощування на всій території нашої країни, так само має високу стійкість до ураження різними хворобами. А прекрасний смак і товарний вигляд роблять сорт Говерла одним з кращих досягнень українських селекціонерів.