Український сорт зимової яблуні Едера був створений ще в 1984 році шляхом схрещування яблунь сорту Прісцилла і Рубін. Едера належить до сортів селекції інтенсивного типу.
Яблуня Едера зростає швидко, формуючи широку, середньо щільну крону. Гілки прямі, досить товсті. Перше плодоношення, при належному догляді, звичайно буває через 3-4 роки після посадки. Урожай яблуня Едера приносить стабільно і щорічно, що обумовлено інтенсивністю закладки плодоносних бруньок.
Яблука зазвичай дозрівають в кінці вересня. Ребристі, округло-витягнуті плоди в середньому досягають ваги до 220 м Практично вся поверхня яблука покрита малиновим, злегка розмитим рум'янцем. Смак у яблука Едера гармонійний, солодкуватий, з легкою кислинкою. Сама кремова м'якоть яблука соковита і дрібнозерниста.
Сорт Едера має імунітет до парші та підвищену толерантність до борошнистої роси. Взимку може без наслідків витримувати морози до -29 С. Висаджувати краще на сонячних, не вітряних ділянках. Грунт повиннен бути не заболочений, з низьким заляганням грунтових вод.