Все про весняну обрізку абрикосів
Якщо ви хочете, щоб абрикос плодоносив тривалий час і не хворів, слід навчитися правильно його обрізати. Багато плодових культур можуть самостійно регулювати кількість своїх зав'язей, але це не відноситься до абрикосу, який не здатний контролювати число своїх плодів.
Здавалося б, що тут поганого - навпаки, приємно отримувати великі врожаї. Однак є одне «але» - надмірне плодоношення може вбити дерево. Щоб цього уникнути, потрібно регулярно проводити санітарну обрізку, формуючу, а також регулюючу.
Ця плодова культура відноситься до особливої категорії дерев - вона набагато краще переживає часте легке обрізання, ніж масштабне і рідкісне. Бувалі садівники радять проводити таку процедуру в міжсезоння.
Різновиди обрізки
Такі заходи проводяться після припинення нічних заморозків. Головне, щоб дерево не встигло покритися листям. Основні критерії обрізки - стан і вік дерева. Саме за ними підбирається вид обрізання, яке принесе рослині виключно користь.
Види обрізки:
- Санітарна. Абрикос - досить теплолюбний, часто він підмерзає, тому потребує обов'язкового видалення уражених гілок. Така процедура є дуже важливою для рослин, які пережили першу зиму і морози.
- Формуюча. Здійснюється в перші кілька років життя абрикоса для формування оптимального скелета і крони.
- Регулююча. Необхідна для підвищення плодоношення вже дорослих абрикосів і зниження зав'язей у молодняка.
- Омолоджуюча. Проводиться, якщо доросле дерево страждає дефіцитом внутрішніх ресурсів, який може виникати через несвоєчасну формуючу обрізку.
Нюанси весняної обрізки
Оптимальний час: з середини березня до середини квітня в середніх широтах при слабо-морозній, не похмурій погоді з температурою мінімум 5°C, без заморозків вночі.
Інвентар: сікатор, пила по дереву, драбина, вар садовий. Основна профілактика інфекцій і травмування дерев - ретельна дезінфекція інструментарію.
Техніка обрізання: плановані пагони видаляють на кільце. Для запобігання травми спочатку виконується знизу надпил, після чого гілка відпилюється у верхній частині.
Не варто розтягувати процедуру на кілька днів - все потрібно зробити відразу. Після обрізки слід якісно обробити зрізи варом садовим.
Перший рік
Першою навесні проводиться санітарна обрізка дерева, при якій усуваються обморожені, мляві і висохлі гілки. Їх можна відрізнити за більш коричневим або бурим забарвленням.
Етапи обрізки:
- саджанець без гілок - на кільце по висоті від ґрунту приблизно 90 сантиметрів;
- провідник основний з паростками - повинен бути вище на 30 сантиметрів від інших гілок;
- великі гілки - вкорочуються удвічі;
- дрібні гілки - видаляють на кільце, не залишаючи пеньки.
Ріст гілок слід контролювати весь рік, щоб своєчасно прибирати ті, які почнуть рости всередину крони або візьмуть невірний вектор зростання.
Другий рік
Так само продовжуємо формувати крону. Основною метою є закладання основних гілок. Спочатку проводяться санітарні процедури щодо усунення ослаблених відростків.
Алгоритм роботи:
- вибираємо сильні гілки, що знаходяться на 30 сантиметрів один від одного, а також на відстані від пагонів минулого року;
- супідрядні обрізаємо, щоб верхні були коротші за нижні, а центральний провідник на 40 сантиметрів повинен бути вище бічної останньої гілки;
- вирослі з минулого сезону на скелетних гілках пагони укорочуємо вдвічі, а при помірному зростанні - на 1/3.
Третій рік
Формування крони таке ж, як в минулому році, з обов'язковою санітарною обрізкою.
Етапи роботи:
- виділяємо кілька великих гілок в нижньому ярусі, розташованих на 60 градусів до основного провідника, для скелета, а розміщені під тупим кутом пагони робимо трохи меншими;
- зменшуємо нижній ярус приблизно до 60 сантиметрів;
- відростки в області штамбу вирізаються на кільце.
Наступні роки
Культура починає плодоносити, тому скелет дерева вже повинен бути сформований.
Алгоритм обрізки:
- видалення тонких і підмерзлих пагонів;
- усунення гілок, спрямованих всередину;
- відсікання гілок, загущающих крону.
Правильна висота дерева - максимум 2,2 метра.